Wanneer ouders vóór 1995 hun echtscheiding bij de rechtbank indienden – en dat lijkt lang geleden maar ouders die kinderen hebben die nu 26 jaar of ouder zijn, weten dit nog wel – werd 1 ouder automatisch de voogd en de andere ouder toeziend voogd van het kind. Pas in 1997 is er een wet aangenomen waarbij beide ouders na echtscheiding, beiden het gezag behouden. 

Een kind wordt altijd geboren vanuit twee ouders, biologisch gezien is hier geen speld tussen te krijgen. En dat is maar goed ook. Kijk even naar jezelf: Uit jouw ouders is jouw eigen DNA voortgekomen, uit hun geschiedenis ben jij geboren. En jij hebt misschien nu zelf een kind en ben je inmiddels gescheiden. 

Echtscheidingen en kinderen
Uit jouw ouders is jouw eigen DNA voortgekomen – Foto: Kristina Paukshtite op Pexels.com

Vanuit het perspectief van het kind is het belangrijk dat het zich kan spiegelen aan beide ouders. Zowel voor de identiteit en voor de sociale en psychische ontwikkeling van het kind, weten we dat zij in contact moeten zijn met hun beide ouders. Ouders zijn niet altijd de biologische ouders, maar het zijn altijd die volwassene(n) aan wie het kind is gehecht. 

Op zoek naar uitspraken van de rechtspraak zijn in Zwolle maar een aantal zaken te vinden waar het één hoofdig gezag is bepaalt. Dit is een uitzondering, bijvoorbeeld wanneer één van de ouders ziek is en niet voor het kind kan beslissen. Bijvoorbeeld omdat voor een medische beslissing met betrekking tot een minderjarig kind, de toestemming van beide ouders nodig is. 

In de praktijk lukt het de meeste gescheiden ouders om in gezamenlijkheid afspraken te maken over de opvoeding en verzorging van hun kind. Alle ouders zijn zelf ook kind geweest en putten uit eigen ervaring: we weten allemaal dat beide ouders even belangrijk zijn in het leven van een kind. 

Kinderen moeten zich kunnen spiegelen aan hun ouders
Het is belangrijk dat een kind zich kan spiegelen aan beide ouders – Foto: Tatiana Syrikova op Pexels.com

Loop je toch tegen (je eigen?) blokkades aan of wil anders met de vader of moeder van jullie kind leren omgaan? Dan is mediation na (echt)scheiding een optie. Gestoeld op de ‘zijnswijze’ van psycholoog Marshall Rosenberg leren jullie de visie van ‘Geweldloze Communicatie’ toe te passen. Dit brengt je niet alleen dichter bij jezelf maar geeft ook inzicht in (elkaars) gevoelens die ik vertaal naar wat je echt belangrijk vindt – of nodig hebt – en vervolgens hoe je dit zelf kan bereiken.  

Ben je benieuwd hoe het gaat? Waar je ook woont, Dongen, Kampen, Meppel, Wezep, Hattem, Dalfsen, Heino, Oldebroek, Elburg, IJsselmuiden, Lelystad of Zwolle… Overijsel, Flevoland of Drenthe, we starten met mediation via Beeldbellen

Klik op de onderstaande knop en maak vrijblijvend een afspraak.