In mijn vorige Blog schreef ik over hoe je het hoofdverblijf en gezag kunt regelen bij echtscheiding. Door hierover afspraken vast te leggen tijdens en door middel van mediation, voorkom je een toekomstig conflict tussen jullie als ouders. 

Erkenning en gezag na een echtscheiding
Gezag en erkenning na een echtscheiding – Foto: Alex Green op Pexels.com

Erkenning en gezag

Op het moment dat jullie kind geboren wordt heeft de moeder altijd vanzelfsprekend het gezag. De andere ouder, meestal de vader, heeft dit niet automatisch. Zijn jullie gehuwd of geregistreerd partner, dan heeft de vader wél automatisch gezag. De vader hoeft het kind dan niet te erkennen en is door het huwelijk of geregistreerd partnerschap ook juridisch de ouder van het kind. 

Je dient jouw kind te erkennen wanneer je niet bent gehuwd en geen geregistreerd partnerschap met de moeder van het kind hebt. Erkennen kan al voor dat jullie kind is geboren, jullie kunnen dan ook al laten vastleggen welke achternaam jullie kind gaat dragen. Als het kind geboren is dan doe je binnen 3 dagen ‘aangifte van de geboorte’ bij de gemeente waarin het kind is geboren. 

Hoe regel je het gezag als je niet bent gehuwd?

Wanneer jullie als samenwonend stel een kind krijgen en de vader heeft het kind erkend bij de gemeente, dan kan je het gezag aanvragen. Het gezag vraag je aan bij de rechtbank in een schriftelijke procedure bij iedere rechtbank in Nederland. Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

  • jullie vullen samen het ‘Verzoek tot het gezamenlijk uitoefenen van het gezag over een minderjarige’ in, de moeder stemt in met het verzoek en zet net als de vader, haar handtekening;
  • is jullie kind ouder dan 12 jaar, dan bestaat de mogelijkheid dat de rechtbank ook onderzoek doet door naar de mening van het kind te vragen. 
  • heeft jullie kind ook nog een andere ouder die meer dan een jaar van hem/haar heeft gezorgd?
  • hebben jullie beide hetzelfde geslacht, dan gelden er andere regels.

In sommige situaties is het verstandig om juridisch advies in te winnen, dit kan bij het o.a. bij het Juridisch Loket. 

Erkenning van je kind doe je 3 dagen na de geboorte
Aangifte van de geboorte doe je binnen 3 dagen na de geboorte – Foto: Ryutaro Tsukata op Pexels.com

Samen ouders, waarvan 2 vaders of 2 moeders

Ben je geregistreerd partner dan heb je dezelfde rechten als een getrouwd stel: jullie krijgen het kind binnen het huwelijk of geregistreerd partnerschap en automatisch hebben beide ouders het gezag. Zijn jullie beide van het zelfde geslacht zorg er dan voor dat jullie het kind wel erkennen. Als jullie 2 mannen zijn dan dienen jullie een adoptieprocedure te starten via de rechtbank zodat je samen het ouderlijk gezag krijgt. Zijn jullie 2 vrouwen dan kunnen jullie het gezamenlijk gezag aanvragen bij de rechtbank. Voor meer informatie over de adoptieprocedure, het aanvragen van gezamenlijk gezag en duomoeder, zie: juridischloket.nl/familie-en-relatie/ouderschap/ouderlijk-gezag.

Hoe kan je gezag aanvragen?

Zijn jullie het eens en willen jullie het verzoek bij de rechtbank indienen? Klik dan op deze link: rechtspraak.nl/Onderwerpen/gezag/Paginas/Gezamenlijk-gezag-formulier.aspx

Voordat je het verzoek aan de rechtbank toestuurt voeg je ook de geboorte akte van jullie kind toe en een kopie van een geldig identiteitsbewijs van jullie beiden. 

Wil je meer weten?

Heb je ook een vraag over erkenning en gezag, of wil je meer weten hoe jullie afspraken kunnen maken over het regelen en aanvragen ervan?

Vanuit je huiskamer in Baarlo, Beuningen, Dalfsen, Elsen, Goor, IJselmuiden, Hardenberg, Kloosterhaar, Lemelerveld, Zalk, Almelo of Zwolle… in Overijsel of waar dan ook in Nederland, kunnen we starten we met mediation via Beeldbellen