De gevolgen van het Coronavirus (COVID-19) zijn op dit moment niet te overzien, voor iedereen heeft het een grote impact en ik ken niemand die zich geen zorgen maakt. Het treft ons allemaal.

Op dit moment volgt het hele land de richtlijnen van het R.I.V.M. en in mijn eigen praktijk betekent dit dat ik geen fysiek contact en afspraak meer heb noch maak. Alle afspraken die al zijn gemaakt blijven wel staan, echter ontmoet ik de betrokkenen nu digitaal. 

Wat betekent dit voor een al ingezet echtscheidingstraject?

Wij – de partijen die de scheiding aangaan en ik – hebben al kennisgemaakt en zijn al gestart met de mediation. Voor die partijen is er ook al een concept echtscheidingsconvenant – en ouderschapsplan indien van toepassing – opgesteld. Een geplande afspraak gaat gewoon door. 

Photo by Siora Photography on Unsplash

Wat betekent dit voor een nog te starten echtscheidingstraject?

U neemt telefonisch of via mail, contact met mij op en ik plan met u een digitale afspraak in. Ik bespreek met u het mediationtraject, inventariseer jullie wensen en nadat u de mediationovereenkomst heeft ondertekend – en akkoord gaat etc. zullen we van start gaan zoals dit normaliter ook gaat in een ‘live’ afspraak. 

Hoe verloopt zo’n online afspraak?

U ontvangt een mail met een code waarmee u via mijn beveiligde website inlogt om het gesprek te kunnen beginnen. U kunt beiden – apart of samen – inloggen via uw mobiele telefoon of met uw computer of tablet. Samen bespreken we de stand van zaken zoals dit ook tijdens een fysiek gesprek verloopt. 

Kunnen we wel scheiden nu de rechtbank gesloten is?

De rechtspraak heeft aangegeven dat de rechtbanken dicht blijven voor publiek en rechtzoekenden.

Zie ook: https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/laatste-informatie-mbt-uitbraak-coronavirus.aspx

Naar verwachting gaan schriftelijke procedures gewoon door, een echtscheidingsverzoek is zo een schriftelijke procedure. In het echtscheidingsconvenant – en wanneer er kinderen onder de 18 jaar zijn betrokken ook het ouderschapsplan – geven partijen aan dat zij volledige overeenstemming hebben bereikt en hierover afspraken hebben vastgelegd. Voor een verzoek echtscheiding worden partijen niet uitgenodigd ter zitting. 

Photo by Jackson Simmer on Unsplash