Regelmatig word ik gebeld met de vraag of men er wel goed aan doet om te gaan scheiden. De twijfel slaat toe en men blijft zich afvragen welke mogelijkheden nog niet zijn benut of wat zij nog kunnen doen om de relatie toch te laten slagen. 

Zo belde Bert uit Zwolle mij om zo snel mogelijk een afspraak te maken voor een echtscheidingsmediation. Hij vertelde dat zijn vrouw Emma en hij er maar niet uit komen en steeds over dezelfde dingen ruzie maken. Zo twijfelde Emma enorm of zij wel wilde scheiden, zij gaf aan dat ze vooral haar kinderen vreselijk zou missen wanneer zij en Bert zouden scheiden.

Voor Bert zijn de ruzies het ergste, deze moeten stoppen omdat ook de kinderen de spanning in het gezin voelen. Beiden wisten niet hoe uit deze impasse te komen en voor Bert was er maar 1 uitweg: scheiden

Proef scheiden kan alle twijfel wegnemen
Photo by Nik Shuliahin on Unsplash

Hoe kan ik jullie helpen? 

In een situatie zoals deze bij Bert en Emma speelde, stel ik voor dat men in een ‘proefscheiding’ gaat. Dit houdt in dat er een periode van rust wordt ingelast en men onderzoekt wat de relatie mogelijk kan redden of wat partners van elkaar nodig hebben. 

De proefscheiding in praktijk

Hoe gaat dit in zijn werk? De proefscheiding wordt ingezet en ik begeleid de partners in dit proces en maak met hen een stappenplan waarin de onderstaande 7 onderwerpen aan bod komen.  De afspraken die hieruit voort komen, leg ik als mediator vast in een overeenkomst. 

Het 7 Stappenplan 

 1. de duur van de proefscheiding;
 2. het vinden van tijdelijke woonruimte zodat men ook letterlijk afstand kan nemen;
 3. wie deze woonruimte betrekt, dit kan een wissel zijn zodat de ouders ‘birdnesting’ inzetten en de kinderen in de echtelijke woning blijven wonen waar de ouders ‘in- en uitvliegen’;
 4. verdeling van de kosten van de vaste lasten;
 5. hoe de kinderen op een leeftijdsadequate wijze bij deze nieuwe situatie worden betrokken;
 6. de zorgregeling voor de kinderen;
 7. hoe en op welke wijze familie, vrienden – het sociale netwerk – op een éénduidige wijze wordt ingelicht.
Twijfel je over een scheiding?
Photo by Tim Foster on Unsplash

Wat zijn de voor- en nadelen van een proefscheiding?

Wanneer je twijfelt over uit elkaar gaan kun je de voor- en nadelen van een proefscheiding op een rijtje zetten:

De 5 voordelen van een proefscheiding:

 1. Je neemt de rust om tot jezelf te komen, je komt weer in je eigen kracht te staan en ziet welk aandeel je hebt in de relatie;
 2. Hierdoor zal je bewust worden dat de ander niet de oorzaak is van de moeilijkheden in de relatie. Het is een optelsom van verwachtingen en eigen handelen;
 3. Je denkt na over wat je zelf kunt doen, om er ten eerste achter te komen wat je nodig hebt en ten tweede wat er nodig is om over de relatie te kunnen praten en reflecteren. 
 4. Je creëert de kans dat jullie hier beter uitkomen, je leert elkaar beter kennen wat kan leiden tot een voorzetting van de relatie met nieuw aangeleerde vaardigheden. Het kan ook zijn dat je tot de slotsom komt om uit elkaar te gaan. Jullie hebben dit proces dan wel integer ingezet en onderzocht of er nog een toekomst is. 
 5. Als de uitkomst van deze proefscheiding een (echt)scheiding is, dan zijn de eerste stappen al genomen. 

De 3 nadelen van een proefscheiding:

 1. Er is meer organisatie nodig voor de zorg van de kinderen, het opstellen van een schema etc.
 2. Jullie moeten op zoek naar extra woonruimte;
 3. Dubbele woonlasten: Er dienen afspraken gemaakt te worden over de financiën, deze worden hoger omdat jullie nog een extra woonruimte betrekken en apart meer kosten hebben dan wanneer je samenwoont. 

Hoe gaan we te werk?

In sessie 1 wordt direct het stappenplan opgesteld en leg ik de afspraken vast die jullie zijn overeengekomen. Tijdens deze sessie maken jullie kennis met ‘Geweldloze Communicatie’ en ontvangen jullie een boek om hier thuis verder mee aan de slag te gaan. 

In sessie 2 lopen we de gemaakte afspraken na en worden nieuwe onderwerpen besproken en toegevoegd of gewijzigd. Ook tijdens dit gesprek wordt samen met de mediator geoefend in ‘Geweldloze Communicatie’ om te leren wat de ander nu werkelijk bedoelt zodat de behoeften en gevoelens van beiden worden gehoord. We oefenen dan ook welk verzoek je nu eigenlijk aan je partner wil doen, zie hiervoor ook mijn 3 Blogs over ‘Geweldloze Communicatie’. 

In sessie 3 heb ik alle informatie van jullie ontvangen die als afspraken worden opgesteld in een vaststellingsovereenkomst. Hiermee kunnen jullie de proefperiode doorlopen om daarna met elkaar te besluiten hoe jullie met elkaar verder willen. 

Twijfelen jullie ook over een scheiding, maak dan een online afspraak met mij voor vrijblijvend advies om te bekijken of ik jullie verder kan helpen.

Wist u dat?

1. Ik met deze vorm van proefscheiding inmiddels diverse stellen uit Goes, Middelburg, Zwolle, Kampen en Hattem – zeer recent – op weg heb geholpen.

2. Ik u als mediator ook volledig online kan helpen bij uw vragen over echt- of proefscheiding.

3. Ik met vaste tarieven werk zodat van te voren duidelijk is wat de kosten zijn.

*Wegens privacy-redenen zijn de bovenstaande namen gefingeerd.