Regelmatig krijg ik de vraag van mensen die gaan scheiden wat een scheiding hen gaat kosten. Soms is je toekomst onzeker, heb je weinig inkomen of ben je op zoek naar een andere baan. Misschien heb jij of je partner net je baan verloren en kun je het niet veroorloven om nu geld uit te geven. Ook kan het zijn dat jullie geen spaargeld hebben en je je geen extra uitgaven kunt veroorloven. Je vraagt je af hoe jullie dit financieel gaan oplossen?

Een scheiding hoeft niet veel te kosten wanneer je weinig inkomen hebt en onvoldoende eigen vermogen. 

In het eerste contact met mij, zal ik samen met jullie nagaan of jullie in aanmerking komen voor een toevoeging. Dit hangt ten eerste af van je huidige inkomen, de Raad voor Rechtsbijstand heeft voor 2021 nieuwe normen gesteld, zie rvr.org

Ten tweede speelt je vermogen een rol, ook hiervoor zijn nieuwe normen door de Raad gesteld. Daarbij kun je beiden – apart van elkaar – de aanvraag indienen zodat het inkomen van je partner niet wordt opgeteld bij je eigen inkomen. 

wat kost het om te scheiden?
Je wilt scheiden en wilt weten wat het kost – Foto door Alex Green op Pexels.com

Samen met jullie zal ik de aanvraag voor een toevoeging doornemen en invullen. Als geregistreerd MfN mediator ben ik ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand en kan ik de toevoeging voor jullie beide aanvragen. 

Het is ook mogelijk om een peiljaarverlegging aan te vragen mocht de aanvraag worden afgewezen op het inkomen dat het laatst bij de Belastingdienst bekend was. De peiljaarverlegging kan ook enkel door de mediator worden aangevraagd en pas op het moment dat de reguliere aanvraag is afgewezen. 

Welke kosten zijn er in totaal?

De aanvraag van een toevoeging voor (vergoeding van) de kosten van mediation bij scheiden, is kosteloos. Maar als de toevoeging wordt afgegeven is er meestal wél sprake van een eigen bijdrage die door de Raad voor Rechtsbijstand wordt opgelegd, dit is afhankelijk van je inkomen.

Wanneer jullie – of één van jullie beiden – de toevoeging toegewezen krijgen, dan varieert de eigen bijdrage van € 56,- of € 112,- per persoon. Heb je een  inkomen op bijstandsniveau en je voldoet aan de norm van het eigen vermogen, dan wordt er geen eigen bijdrage opgelegd. Deze eigen bijdrage betaal je aan de mediator zelf. Het is mogelijk om deze eigen bijdrage vergoed te krijgen middels de bijzondere bijstand van de gemeente waar je staat ingeschreven. 

Een scheiding. Wat kost het? Tanja Dohmen helpt je graag.
Samen kijken we of jullie in aanmerking komen voor een toevoeging.

Als laatste betaal je altijd griffiekosten als je gehuwd bent of als je jullie het geregistreerd partnerschap willen laten beëindigen voor de rechtbank. Deze kosten zijn voor jullie zelf en worden vooraf aan de rechtbank betaald. Er worden geen extra kosten voor het indienen van het verzoekschrift – door een advocaat – gerekend. 

Jullie zijn het eens en willen de relatie beëindigen met behulp van een mediator. Wil je meer informatie over de aanvraag toevoeging, de peiljaarverlegging of de eigen bijdrage? Maak dan gerust een afspraak voor een kennismaking.